КАКВО НОВО ПРИ ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ

29.06.2021 18:00:26

КАКВО НОВО ПРИ ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ

Винаги имаме причина да поговорим за дървените играчки и техните предимства. Най-важните ли? Дървото е естествена природна суровина. Освен ползите за околната среда, дървените играчки имат още доста с какво да се гордеят. Те са трайни, издръжливи, хигиенични и често  с впечатляващ естетичен вид, дори и в най-простичката форма. А още по-забележително е, че те са сред най-популярните и обичани първи играчки, стимулиращи въображението и мисълта на децата. Дървените играчки са одухотворените играчки, онези които обичаш да държиш в ръце, защото усещаш, че те имат много за разказване.  

Изглежда, че след големия разцвет през 90те години, дървените играчки отново са на мода и по всичко личи, че те не са загубили и частичка от своето очарование. Задачата на съвременните производители е да търсят, откриват, внедряват и управляват идеи и решения за устойчиво развитие на процесите, свързани с производството на дървени играчки. Приоритет номер едно е възобновяемостта на ресурса и неговото увеличаване с цел подобряване на качеството на живот на хората и опазване на планетата и нейната жизнена сила. Накратичко това означава, че за производството на дървени играчки се ползва дървесина от устойчиво управляеми и възобновяеми гори. И това се получава. За всяка произведена играчка, производителите отговарящи на условията за FSC сертификация, засаждат ново дърво.

Сред великите педагози от Жан Жак Русо до Жан Пиаже и Хартмут фон Хентиг, преди всичко Фридрих Фрьобел, който държи на идеята, че физическото усещане, музикално обучение, играта и радостта от нея са източниците за образоването на всяко човешко същество. Самият Фридрих разработва и собствени Spielgaben – преведено буквално „дарове за игра“. Той решава да нарече играчките си „дарове“, защото ги възприема като подарък, който води детето в различните етапи на неговото развитие.

Малко след основаването си немската фабрика „Dusyma“ започва да произвежда даровете за игра и строителните блокчета на Фрьобел. През годините компанията разработва нови серии продукти, базирани на принципите на немския педагог, които допълват неговите „дарове“, като например строителите „Uhl“ и „Орнаменти“, количките на колелца, конструктори с различни форми и размери, както и много образователни игри. „Даровете за игра“ продължават да са изключително популярни и в наши дни.

Ако се замислим  какво е новото в момента при дървените играчки, наистина ще видим доста интересни неща за  работа, за изграждане и игра. Архитектурните модели се получават доста добре. Един пример за интересна новост е немската компания Haba, която още отдавна твърди, че градивното блокче е началото на всичко и със серията Clever-Up !, тя предлага на пазара нова система от градивни елементи, която има ясни, прости форми. По-високо, по-наклонено и по-смело е принципът на новата система за изграждане с дървени  блокчета Clever-Up! 1.0, в която чрез игра се предават прости математически корелации, докато се обучават умения като пространствено мислене, разбиране на статиката и фина моторика. Освен това системата има за цел да стимулира дигиталното мислене.

Немските ентусиасти и почитатели на  дървесината не са единствените със страст към градивните елементи. Френската компания Cloze  създава игрални комплекти с отворен тип, строителни комплекти и креативни комплекти, изработени от дърво. С играта Basic Box – децата създават дървена конструкция от 100 части в 8 различни форми.

Немската Dusyma предлага намаление на цветове и форми до макс. Принципът е познат: вместо безкрайно разнообразие, първоначалното ограничение задейства синапсиса. 96-те плочки ви позволяват да отидете там, където настроението ви отвежда и да създадете всичко, което ви идва на ум. Педагогическото намерение е ясно. Градивните блокчета имат за цел да насърчават абстракцията и въображението, диференциацията на формите и съчетаването, фината моторика, сръчността и креативността.

Не е изненадващо, че вдъхновеното начало на всички строите лни игри – дървеното кубче присъства в продуктовата линия на всички добре познати, уважавани и доказани производители на дървени играчки. Така е и за чешката компания Woodyland, която по своя бранд Woody предлага изключително дървени играчки, включително и дървени блокчета с различни цветове и в естествен дървесен цвят.

Усети ритъма!

Първата образователна институция в живота на детето е детската стая. Приказката, че не можеш да научиш старо куче на нови номера, може и да не е напълно приложима за сравнение, но има доста истина в тази поговорка. Истина е също и това, че не само гените играят конструктивна роля в нашите човешки прояви - това е и ранната културна среда. Ако случаят не беше такъв, терминът „в неравностойно положение в образованието“, използван за описване на загубени възможности за развитие, би бил безсмислен. Играта като образователен метод не е гаранция за успешен живот или успешна кариера, но тя отваря пространство за новото, непознатото, за логиката и красотата, за безцелното и емоционалното.

Едно от най-безцелните и мимолетни човешки постижения е музиката. Любовта ни към музиката не е изненадваща. Първата ни играчка е нашият глас. Цял куп предимства и ползи от музикалното образование в ранна детска възраст и музикалното развитие могат да бъдат намерени в продуктовите гами на производителите на дървени играчки, и  преди всичко при Hape. Тази година компанията представя повече от десет нови инструмента, от Моят първи музикален уолкър и електронното укулеле Learning and Fun до ксилофона Pound and Tap Bench.

Испанската компания Andreu Toys комбинира очарованието и красотата на музиката със света на кубчетата за изграждане като създава своите 10 сензорни музикални кубчета. Децата се научават да различават пет различни тона и да сдвояват съвпадащи звуци. Играта подобрява слуха им и развива фината моторика и координацията между очите и ръцете.

Да налучкаш правилния ритъм е истинско удоволствие! През тази година на пазара на дървените играчки немската компания Baff предложи своя вдъхновяващ кахон, който децата трябва сами да сглобят и украсят. Вдъхновяващ инструмент, който комбинира усилията за решаване на задача, творчество и музика в една перфектна комбинация.

Който играе, знае!

Семейната компания JARDesign, Словения , основана през 2010 г., си е поставила за цел да повиши осведомеността сред децата и младите хора за природата, нейните материали, ограничените ресурси и правилното използване на технологиите с дървените си играчки. Петте версии на плочките Домино Математика имат за цел да научат децата на основите на изчислението и да ги надградят. Учебният материал е отличен с няколко награди за дизайн.

Две нови образователни игри на ERZI също са свързани с тренировката на мозъка. Части от цяло и Геометрични фигури. Тези дидактически игри, изработени от масивна букова дървесина, са предназначени да запознаят децата с делението и фракциите и с основните геометрични принципи.

Дървените играчки и през тази година доказаха, че могат и не спират да вдъхновяват детското въображение. Ние сме сигурни, че ще продължат да го правят!

Използвана информация от: https://www.spielwarenmesse.de/en/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

ИГРА

Дървени играчки - Игра с вдъхновение

КАКВО НОВО ПРИ ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ

КАКВО НОВО ПРИ ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ

Винаги имаме причина да поговорим за дървените играчки и техните предимства. Най-важните ли? Дървото е естествена природна суровина. Освен ползите за околн Винаги имаме причина да поговорим за дървените играчки и техните предимства. Най-важните ли? Дървото е естествена природна суровина. Освен ползите за околн 2021-06-29T18:20:04+03:00 КАКВО НОВО ПРИ ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ

<p>Винаги имаме причина да поговорим за дървените играчки и техните предимства. Най-важните ли? Дървото е естествена природна суровина. Освен ползите за околната среда, дървените играчки имат още доста с какво да се гордеят. Те са трайни, издръжливи, хигиенични и често&nbsp; с впечатляващ естетичен вид, дори и в най-простичката форма. А още по-забележително е, че те са сред най-популярните и обичани първи играчки, стимулиращи въображението и мисълта на децата. Дървените играчки са одухотворените играчки, онези които обичаш да държиш в ръце, защото усещаш, че те имат много за разказване. &nbsp;</p> <p>Изглежда, че след големия разцвет през 90те години, дървените играчки отново са на мода и по всичко личи, че те не са загубили и частичка от своето очарование. Задачата на съвременните производители е да търсят, откриват, внедряват и управляват идеи и решения за устойчиво развитие на процесите, свързани с производството на дървени играчки. Приоритет номер едно е възобновяемостта на ресурса и неговото увеличаване с цел подобряване на качеството на живот на хората и опазване на планетата и нейната жизнена сила. Накратичко това означава, че за производството на дървени играчки се ползва дървесина от устойчиво управляеми и възобновяеми гори. И това се получава. За всяка произведена играчка, производителите отговарящи на условията за FSC сертификация, засаждат ново дърво.</p> <p>Сред великите педагози от Жан Жак Русо до Жан Пиаже и Хартмут фон Хентиг, преди всичко Фридрих Фрьобел, който държи на идеята, че физическото усещане, музикално обучение, играта и радостта от нея са източниците за образоването на всяко човешко същество. Самият Фридрих разработва и собствени <strong>Spielgaben</strong> &ndash; преведено буквално &bdquo;<strong>дарове за игра</strong>&ldquo;. Той решава да нарече играчките си &bdquo;дарове&ldquo;, защото ги възприема като подарък, който води детето в различните етапи на неговото развитие.</p> <p>Малко след основаването си немската фабрика &bdquo;<strong>Dusyma</strong>&ldquo; започва да произвежда <strong>даровете за игра </strong>и строителните блокчета на Фрьобел. През годините компанията разработва нови серии продукти, базирани на принципите на немския педагог, които допълват неговите &bdquo;дарове&ldquo;, като например строителите &bdquo;Uhl&ldquo; и &bdquo;Орнаменти&ldquo;, количките на колелца, конструктори с различни форми и размери, както и много образователни игри. &bdquo;Даровете за игра&ldquo; продължават да са изключително популярни и в наши дни.</p> <p>Ако се замислим &nbsp;какво е новото в момента при дървените играчки, наистина ще видим доста интересни неща за &nbsp;работа, за изграждане и игра. Архитектурните модели се получават доста добре. Един пример за интересна новост е немската компания <strong>Haba</strong>, която още отдавна твърди, че градивното блокче е началото на всичко и със серията <strong>Clever-Up !</strong>, тя предлага на пазара нова система от градивни елементи, която има ясни, прости форми. По-високо, по-наклонено и по-смело е принципът на новата система за изграждане с дървени&nbsp; блокчета Clever-Up! 1.0, в която чрез игра се предават прости математически корелации, докато се обучават умения като пространствено мислене, разбиране на статиката и фина моторика. Освен това системата има за цел да стимулира дигиталното мислене.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/haba_cubes_wood_house.jpg" /></p> <p>Немските ентусиасти и почитатели на &nbsp;дървесината не са единствените със страст към градивните елементи. <strong><a href="https://www.cloze.fr/en-fr/">Френската компания Cloze</a></strong> &nbsp;създава игрални комплекти с отворен тип, строителни комплекти и креативни комплекти, изработени от дърво. С <strong>играта <a href="https://www.cloze.fr/en-fr/fiche-BASIC-20.html">Basic Box</a></strong> &ndash; децата създават дървена конструкция от 100 части в 8 различни форми.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/basic-box_cloze_wood_house.jpg" /></p> <p>Немската <strong><a href="https://www.dusyma.com/de/">Dusyma</a></strong> предлага намаление на цветове и форми до макс. Принципът е познат: вместо безкрайно разнообразие, първоначалното ограничение задейства синапсиса. 96-те плочки ви позволяват да отидете там, където настроението ви отвежда и да създадете всичко, което ви идва на ум. Педагогическото намерение е ясно. Градивните блокчета имат за цел да насърчават абстракцията и въображението, диференциацията на формите и съчетаването, фината моторика, сръчността и креативността.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/dusyma_blocks_wood_house.jpg" /></p> <p>Не е изненадващо, че вдъхновеното начало на всички строите лни игри &ndash; дървеното кубче присъства в продуктовата линия на всички добре познати, уважавани и доказани производители на дървени играчки. Така е и за чешката компания <strong><a href="https://www.woodyland.eu/">Woodyland</a></strong>, която по своя бранд <strong>Woody</strong> предлага изключително дървени играчки, включително и дървени блокчета с различни цветове и в естествен дървесен цвят.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/woody_blocks_wood_house.jpg" /></p> <p>Усети ритъма!</p> <p>Първата образователна институция в живота на детето е детската стая. Приказката, че не можеш да научиш старо куче на нови номера, може и да не е напълно приложима за сравнение, но има доста истина в тази поговорка. Истина е също и това, че не само гените играят конструктивна роля в нашите човешки прояви - това е и ранната културна среда. Ако случаят не беше такъв, терминът &bdquo;в неравностойно положение в образованието&ldquo;, използван за описване на загубени възможности за развитие, би бил безсмислен. Играта като образователен метод не е гаранция за успешен живот или успешна кариера, но тя отваря пространство за новото, непознатото, за логиката и красотата, за безцелното и емоционалното.</p> <p>Едно от най-безцелните и мимолетни човешки постижения е музиката. Любовта ни към музиката не е изненадваща. Първата ни играчка е нашият глас. Цял куп предимства и ползи от музикалното образование в ранна детска възраст и музикалното развитие могат да бъдат намерени в продуктовите гами на производителите на дървени играчки, и &nbsp;преди всичко при <strong><a href="https://www.hape.com/uk/en/">Hape</a></strong>. Тази година компанията представя повече от десет нови инструмента, от <strong><a href="https://www.wood-house.bg/product/darven-muzikalen-uolkar-hape-h0383">Моят първи музикален уолкър</a></strong> и <strong>електронното укулеле Learning and Fun </strong>до <strong><a href="https://www.wood-house.bg/product/darven-ksilofon-s-topki-i-chukche-hape-h0305">ксилофона Pound and Tap Bench</a>.</strong></p> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/darven-muzikalen-uolkar-hape-h0383-image_60c27ea06c81a_800x800.jpg" /></strong></p> <p>Испанската компания <strong><a href="https://www.andreutoys.com/es/">Andreu Toys&nbsp;</a></strong>комбинира очарованието и красотата на музиката със света на кубчетата за изграждане като създава своите <strong>10 сензорни музикални кубчета</strong>. Децата се научават да различават пет различни тона и да сдвояват съвпадащи звуци. Играта подобрява слуха им и развива фината моторика и координацията между очите и ръцете.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/andreu_toys_sensory_cubes_wood_house.jpg" /></p> <p>Да налучкаш правилния ритъм е истинско удоволствие! През тази година на пазара на дървените играчки немската компания <strong><a href="https://www.baff.eu/kinder-cajons">Baff</a></strong> предложи своя <strong><a href="https://www.baff.eu/kinder-cajons">вдъхновяващ кахон</a></strong>, който децата трябва сами да сглобят и украсят. Вдъхновяващ инструмент, който комбинира усилията за решаване на задача, творчество и музика в една перфектна комбинация.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/baff-cahon_wood_house.jpg" /></p> <p><strong>Който играе, знае!</strong></p> <p>Семейната компания <strong><a href="https://www.didi-toys.com/home">JARDesign</a></strong>, Словения , основана през 2010 г., си е поставила за цел да повиши осведомеността сред децата и младите хора за природата, нейните материали, ограничените ресурси и правилното използване на технологиите с дървените си играчки. Петте версии на плочките <strong><a href="https://www.didi-toys.com/home">Домино Математика</a></strong> имат за цел да научат децата на основите на изчислението и да ги надградят. Учебният материал е отличен с няколко награди за дизайн.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/jardesign_domino_math_wood_house.jpg" /></p> <p>Две нови образователни игри на <strong><a href="https://www.erzi.de/de/startseite.html">ERZI</a></strong> също са свързани с тренировката на мозъка. <strong><a href="https://erzi.de/shop/Lernmaterial/Lernspiele/Lernspiel-Teile-vom-Ganzen-oxid.html">Части от цяло</a> и <a href="https://erzi.de/shop/Lernmaterial/Lernspiele/Lernspiel-Geometrische-Koerper-oxid.html">Геометрични фигури</a></strong>. Тези дидактически игри, изработени от масивна букова дървесина, са предназначени да запознаят децата с делението и фракциите и с основните геометрични принципи.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/19901/files/image/erzi_geometric_forms_wood_house.jpg" /></p> <p>Дървените играчки и през тази година доказаха, че могат и не спират да вдъхновяват детското въображение. Ние сме сигурни, че ще продължат да го правят!</p> <p></p> <p><span style="font-size: 8pt;">Използвана информация от:&nbsp;https://www.spielwarenmesse.de/en/</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки